Koska lopetin Oslon pyörilyretken jo lauantai-iltaan 7.6., oli sunnuntaina 8.6. mahdollista uusia epäonnistunut yritys meloa Hammarön saaren ympäri.

En tiennyt sääennusteita, mutta lähdin liikkeelle klo 7:25 kotirannasta noin 2 m/s vastatuuleen. Keskivauhti oli ensimmäisen 7 km aikana normaalia hitaampi 4,1 km/h. Hammarön eteläkärjen kierrettyäni jatkoin itään ja sitten pohjoiseen mukavassa myötätuulessa. Melonta tuntui keveältä. Katselin Ruotsalaisia taloja auringossa.

1629904.jpg

Ruotsalaiset ja norjalaiset ovat varmaan maailman kovimpia liputtajia. Halutaan tunnustaa maata ja ollaan ylpeitä siitä missä maassa asutaan.

Söin ja jatkoin edelleen pohjoiseen, kunnes tuli aika lähteä länteen noin 20 km jälkeen. Hyvä näin ja etenin leppoista tahtia, koska matka ei olisi mahdottoman pitkä. Kymmenen tuntia olin antanut itselleni aikaa tälle 40 km lenkille.

Kuitenkin klo 14 etelätuuli voimistui aivan sikamaisen kovaksi (en tiedä voimaa mutta 10 m/s tai yli). Leppoisa meno loppui siihen. Oli pakko puristaa melaa, jottei se lentänyt tuulen mukana ja pyrkiä eteenpäin. Onneksi etelässä oli vain 1,5 km vettä jolloin aallokko ei ollut tässä kovin isoa.

Yritin etsiä kartan lyhintä reittiä mutta harhailin, koska maastossa oli laaja ruovikko, jota kiertelin jonkun aikaa. Koska reitti ei löytynyt, päätin kiertää saaren pohjoisen puolen suunniteltua kauempaa, likeltä Karlstadin keskustaa.

Hammarön saari ei ole saari normaalissa merkityksessä. Pikemmin se on Klarälven-joen suiston saari, jonka molemmin puolin joki virtaa Vänerniin.

Tuuli ei ollut loppunut mihinkään mutta nyt pääsin etenemään Klarälven-jokea vastavirtaan. Veneitä meni ohi tuon tuostakin. Veneilijät vilkuttivat minulle, mutta minä lähinnä puristin melaa. Välillä kun tuuli putosi joen tasolle, olin ongelmissa. Mutta sitten kun tuuli oli enimmäkseen ylhäällä, etenin verkalleen 2-3 km/h vauhtia. Vajaan tunnin päästä pääsin uomaan, joka oli myötävirtaa. Matka eteni yhä vastatuulessa voimia kuluttaen.

Katsoin karttaa ja aloin ennakoida miten tämä melonta päättyy. Niin kävikin: Kun tulin tehdasalueen (Stora-Enso, Nobel) läpi Vänernille, tuuli ja aallokko oli niin isoa, etten enää edennyt. Oli pakko kääntyä. Alla kuva Stora-Enson paperitehtaasta.

1631680.jpg

Palasin kohtaan, jossa veneitä laskettiin veteen. Pakkasin kanootin ja kävelin tunnin takaisin teltalle. Pieleen meni siis tämäkin yritys kiertää Hammarö.

Alla satelliittikuvassa Vänern, jossa vihreällä ylhäällä näkyy reitti, jonka meloin.

1631683.jpg

Suurempi kuva reitistä alla:

1631688.jpg

Punainen viiva A-B = epäonnistunut melonta 14 km 19.5.2008.
Vihreä viiva A-C-D = epäonnistunut melonta 38 km 8.6.2008.

Muuta. Eilen palasin teltalle toimistolta hyvissä ajoin, jotta pääsin vihdoin maksamaan erääntyneet telttamaksuni. Leirintäalueen toimisto näet on auki vain klo 17 asti (ensi viikolla alkaa varsinainen kesäaika, jolloin toimisto on auki klo 21 asti).

Koska olin näin aikaisin teltalla, jouduin outoon tilanteeseen: Minulla oli aikaa! Kävin uimassa Vänernissä. Lueskelin. Tein ruokaa aiemmin kuin normaalia (normaali = klo 21 jälkeen). Ruokaa laitellessa kuulin muutaman suomenkielisen sanan ja ryhdyin juttusille. Syönnin jälkeen sain kutsun teelle Sirkan ja Pekan asuntoautoon. Kiitos kovasti. Kuuntelin elämäntarinoita, jossa oli muutettu Ruotsiin työn perässä... jne.

Nyt olen tullut jälleen toimistoon kanootin kanssa, koska lähden tänään Klarälven-joelle. Matkaa lienee 270 km, johon olen varannut aikaa tästä illasta muutaman tunnin + sen jälkeen 5 täyttä päivää. Sunnuntaina minun pitäisi olla takaisin teltalla. Sirkka ja Pekka lupasivat jäätelöä sitten, kun palaan. :)

Briefly in English. On Sunday 8th June I tried again to paddle around Hammarö island but failed because of too strong wind in lake Vänern. Today I'm going to the next paddling trip to the Klarälven river, probably 270 km. I have five days to paddle until Sunday.

Kort på svenska. På söndagen jag försökte att paddla runt Hammarö igen, men det gick inte bra. Jag måste sluta 5 km före tält därför att det var alltför stor vind i Vänern. Idag ska jag gå till Höljes var jag ska starta att paddla Klarälven 270 km. Jag hoppas att bli till min tält på nästa söndagen.