Klarälven on hieno joki.

Tiistaina 10.6. menin töiden jälkeen bussilla pohjoiseen, joskin Sysselbäckissä bussikuski sanoi, että olisi pitänyt soittaa loppumatkalle taksi, sillä ei auta, että lippu on maksettu Höljesiin, koska sinne menee niin harva. Soitin siis ja jäin pysäkille odottamaan.

1647991.jpg

Minulla oli onnea, sillä Höljesiin oli matkalla joku muukin. 20 minuutin kuluttua taksi tuli ja pääsin eteenpäin. Alla klarälveniläisen sillan protityyppi, jonka viereen jäin.

1648003.jpg

On jokia ja jokia. Tämä meni ensi näkemältä kategoriaan "joki josta nautitaan". Siihen tarvittiin tällä kertaa silmin nähden iso virtaus, odotus koskista ja ympärillä yli 600-metrisiä tuntureita --tosin ei niitä täällä "tuntureiksi" kutsuta, koska laki ei ole paljas vaan metsäinen. Eikä voi olla mainitsematta hyttysiäkään, jotka tuovat aina pikantin lappimaisen retkisen elämyksen.

Ostin kaupasta banaania ja pientä muuta ja tyrkkäsin kanootin vesille. Aaaah. Täällä mennään.

1648158.jpg

Kolmen kilometrin jälkeen alkoivat kosket. Tiesin ennakkoon, että nämä ovat "medelsvår", jonka arvelin vastaavan normaaliluokituksessa kakkosen koskia. Heti näin, että suvantoja ei ole. On vain jatkuvaa virtaa, joka enimmäkseen aaltoilee joskin paikoin myös putoaa jyrkemmin ja kuohuu. Äänihavainnoista ei täällä ole hyötyä, sillä joka puolella kuitenkin kohisee.

Päätin laskea kosket tuntumalta, kanootista katsellen ja reittiä parhaan taitoni mukaan valiten. Vain tosi uhkaavissa paikoissa menisin maihin ja tarkistaisin esim. mitä mutkan takana odottaa, jos sinne ei näe. Joen leveys 50 metriä on siinä rajalla, että tyhmyyksiäkin olisi mahdollista tehdä. Jos olet virtaavassa vedessä juuri keskellä 25 metriä molempiin rantoihin ja havaitset 100 metrin päässä vaikean kohdan, et ehdi rantaan.

Aistit oli jännitettävä herkimmilleen. Ei pelkästään valkoisena kuohuva vesi kiinnosta, vaan myös epäjatkuvuuskohdat, joissa vesi edessä tuntuu loppuvan. Siellä saattaa olla putous. Jännitti. Käytin selkeät paikat sivuttaisliikkeiden treenaamiseen eli siksakkasin leveyssuunnassa, myös joen laidalta toiselle. Väistin kiviä ja yksittäisiä stoppareita. Menin yhdessä mutkassa rantaan ja tutkin kulman ympäri, että ok, jatketaan.

Tuli paikka, jossa olin matkalla oikeaan rantaan, kun huomasin edessä olevan putouksen, josta en halua laskea. Ehdin hyvin rantaan ja vedin kanootin 10 metriä sen ohi.

1648242.jpg

Lopetin melonnan 9 km jälkeen kosken yhä jatkuessa, sillä kello oli jo yli 21. Enempää en tiistaiksi tarvitse, haluan jatkaa tätä iloa huomenna. Laitoin teltan jäkäläalustalle ja tein ruokaa. Jäkäläalustalle! Hieno tunne. Vieressä oli tuoretta hirvenpaskaa. Hirvenpaskaa! No nyt hiukan liioittelen. :)

1648283.jpg

Tähän keskeytän tämän Klarälvenin melontakuvauksen, koska nyt on sunnuntai ja tulin tänne toimistolle vain joksikin ajaksi. Jatkan myöhemmin. Mutta olkoon menneeksi, alla vielä kuva keskiviikkoaamulta, jossa makuupussini kuivaa salossa ja virta kutsuu kohta jatkamaan...

1648298.jpg

Briefly in English. The Klarälven river was worth visiting in every sense. It was wild in upper parts, lots of rapids and excitement. The photos are from Tuesday, the first day in river. I will continue this story later.

Kort på svenska. Klarälven var speciell med en lång fors i övre delen. Jag njutade mycket. Den första dagen jag paddlade bara 9 km. Om nästa dagar ska jag berätta senare.