Aki Kaurismäen filmi Mies vailla menneisyyttä on pitkään kiehtonut minua. Siinä on kohtaus, jossa mies kylvää (vai sanotaanko istuttaa?) muutaman perunan maahan ja myöhemmin elokuvassa ottaa mullasta pois paljon enemmän perunoita. Onko se noin helppoa?

Kun öljy loppuu, on perunan kasvattamisen taito tärkeä, koska riisiä ei Suomessa enää saa, koska riisi kasvaa kaukana ja se pitää tuoda Suomeen rahtilaivalla ja rahtilaivat toimivat raskaalla polttoöljyllä ja jo sitäkin ennen kuljetukset ja samalla riisi joka tapauksessa kallistuvat.

Ostin eilen perunoita kotimatkalla. En vielä illalla tehnyt niille mitään. Aamulla, koska olin herännyt niin varhain eikä kukaan muu ollut liikkeellä, tutkin maastoa leirintäalueen laidalla. Maa oli pehmeää. Minulla oli mela mukana. Kaivoin sillä ja esiin tuli multaa. Kaivoin 10 senttiä syvälle ja leventelin peltoani. Valitsin neljä perunaa, yhden ison, kaksi keskikokoista ja yhden pienen. Painoin ne maan poveen.

1559553.jpg

Peittelin perunat siirtämälläni mullalla ja laitoin lehtiä päälle. Kukaan ei voi arvata peltoni paikkaa. Avaan pellon myöhemmin, jos vain suinkin muistan ja kerron kuinka käy.

Eilen olemiseni täällä kehittyi sikäli, että sain oman avaimen toimistotaloon. Siksipä tulin tänään töihin klo 6:45 (ulko-ovi oli lukossa, olin siis ensimmäinen). Voin myös tehdä töitä klo 21 asti, mutten pitempään, koska sen jälkeen hälytys menee päälle.

Ruotsin harjoitukseni edistyvät. Jan-Anders on Tukholmassa tänään (istun huoneessa siis yksin), mutta Mikaelin kanssa on hyvä treenata. Hän auttoi mm. Ruotsin sää-webbisivujen kanssa, jotta voin katsoa kannattaako Vänernille lähteä melomaan vai tuuleeko liikaa.

Täällä toimistossa tapahtui myös tilanne, jossa jouduin luopumaan periaatteistani. Huoneeseen tuli koululainen (poika) ja arvelin hänen kysyvän minulta onko minulla antaa hänelle keräyspaperia. Koska kuitenkaan en ollut täysin varma koskiko hänen asiansa sitä, yritin kysyä asiaa, mutta jäin tankkaamaan kierrätys-sanaa, jota en tiedä ruotsiksi. Sanottakoon, että vastaavassa tilanteessa Mikaelin kanssa hän aina laukaisee tilanteen odottamalla 10 sekuntia mihin ilmaisuun päädyn ja jos en sittenkään ole päätynyt mihinkään, arvaamalla sen sanan, jota on arvellut minun yrittävän hakea. Nyt kuitenkin ymmärsin, että tällaista pelastusta en olisi saava, koska koululainen silminnähden hermostui tankkaamisestani. Samalla tunsin itse punastuvani, koska käsitin, että koululainen odottaa minulta, vanhemmalta työntekijältä, jotakin auktoriteettia, ja senhän olin jo muutama sekunti sitten menettänyt, koska olin tankannut kierrätyssanaa niin kauan. Oli siis aika tehdä pikainen päätös. Päätökseni oli se, että luovun periaatteestani, että puhun ruotsia. Niin minä kysyin koululaiselta englanniksi, että etsitkö sanomalehtiä kierrätettäväksi? Siitä oli tosiaan kyse, mutta minulla ei kuitenkaan ollut mitään lehtiä hänelle antaa.

Vielä yksi kuva leirintäalueelta + osasuurennos.

1559609.jpg

Jotkut asuntovaunut mainostavat kansallisuuttaan. On ruotsalaista, norjalaista ja kaikkein korkeimmalla lipulla itseään mainostava yksi suomalainenkin asuntovaunu. Mutta se ei olekaan tavallinen lippu, koska sen alla pääkallolippu. Mitä tämä tarkoittaa? Ehkä näin: Tässä asuntovaunussa asuu ylpeä suomalainen, mutta älkää kuitenkaan tulko minulle juttelemaan. Tässäpä oiva idea sovellettavaksi! Jos en olisi jonain päivänä juttelutuulella, laittaisin toimiston pöydälle pääkallolipun ja saisin tehdä töitä rauhassa. Eivät tulisi koululaiset häiritsemään. :)

Briefly in English. Aki Kaurismäki's film Man without the past has always interested me. In the film the main character put a couple of potatoes in ground. In the end of the film he digs out much more potatoes. Is it that simple? I waked up early and tried with four potatoes (paddle was my shovel). In June I will dig them out and count again. The other photo is from camping site where people show their nationalities with flags: Swedish, Norwegian, also one Finnish flag + skull flag.

Kort på svenska. Aki Kaurismäkis film Man without the past har intresserat mig länge. I filmen huvuvpersonen sätter några potatis i jorden. I slut av filmen han gräver från marken mycket mer potatis. Är det så enkelt? Jag väckte upp tidigt och försökte (paddlen var min instrument). I juni ska jag titta om jag har mer potatis. Den andra foton är från camping område. Olika flaggar och natiolalitets här, men finska flaggan är med skalle flaggan.