Luin Suomen Kuvalehdestä, että Kari Väänänen, joka teki televisiosarjan Taivaan Tulet synnyinkaupungistaan Kemijärvestä, aikoo muuttaa Kemijärvelle pysyvästi. Pois Helsingistä. Hieno idea. Yhdessä paikassa asuminen voi totisesti olla rajoittavaa. Ainakaan ei tiedä mitä rajaa itseltään pois, ellei välillä asu muualla kuin pääkaupunkiseudulla niin kuin minä olen asunut, tai missä kukakin nyt asuu.

Niin kehkeytyi ajatus, että muutan pois. Työesteitä tosin on, sillä konsulttityö sitoo asiakkaisiin. Pysyvä muuttaminen ei käy, väliaikainen käy.

Pian ajatus tarkentui: Muutan Ruotsiin! Ruotsi on erilainen maa kuin Suomi. En tunne vielä Ruotsia. Siellä puhutaan eri kieltä. Minä voisin oppia sitä kieltä. Asuisin Karlstadissa. Se on Ruotsin suurimman järven Vänernin pohjoisosassa. Karlstadin läpi virtaa Ruotsin pisin joki Klarälven useana haarana. Se on varmasti komea joki. Siellä Värmlannissa on paljon muitakin jokia. Ottaisin kanootin mukaan.

1539366.jpg

Karlstadissa on sattumalta työantajani tytäryrityksen toimisto, jossa voisin tehdä etätöitä. Ajatus siirtyi suunnitelmaksi helposti: järjestely sopi paitsi asiakkaille myös firmalle sekä Suomen että Ruotsin puolella. (Vetoaminen elämän ainutkertaisuuteen aina auttaa. Kukaan ei sanonut, että älä mene.)

Koska odotettavissa on tälle vuodelle paljon töitä, pitkäksi aikaa en lähde. Kuusi viikkoa on hyvä. Toukokuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin on paras, kun vesi joissa solisee ja antaa melojalle lisävauhtia.

Ajatus missä asuisin on vaihdellut monesti. Siitä tuonnempana. No olipa missä tahansa, sieltä lähtisin kauppaan ja sanoisin että jak vill haa en brööt. O smör okso. Se olisi hienoa!

Briefly in English. I got this idea on New Year's Day: It must be restricting to live too long in one place. I must make a change. I must move away from the Helsinki capital area. Sweden will be my new home! Karlstad in the Värmland county will be the place! Reality check... I want to continue with my current customers. Six weeks is enough for now, partially remote working, partially paddling and spending time in Värmland's nature.

Kort på svenska. Jag hade en ny tanke när 2008 startade. Det måste vara begränsande att bo i samma ställe hela livet. Därför ska jag flytta till Karlstad, Värmland, Sverige. Sex veckor ska bli tillräckligt, eftersom jag vill fortsätta med mina kunder. Jag har redan börjat att lära mig mer svenska. Skrivande med några person i Karlstad turismen och min ny kollegor har hjälpat.