Eilen töistä lähdettyäni päätin tehdä jotakin, joka auttaa selviämään paremmin pakkasöistä. Pyöräilin Biltemaan ja ostin heidän lämpimimmän makuupussin. Siellä oli myös 10 cm paksu ilmapatja, ostin senkin. Ajelin 11 km teltalle (Biltema on vähän sivussa).

Se jäi aiemmin selittämättä miksi asun teltassa. Johtuu kahdesta asiasta: Haluan asua veden (Vänernin) vieressä ja välttää tiuhaa asuinpaikkojen vaihtamista. Kerrostalot eivät ole Vänernin lähellä, ei sinne, ja sitäpaitsi kerrostalossa asun Suomessakin. Mökkejä täältä voisi vuokrata, mutta ne ovat jo täyteen buukattuja joinakin viikonloppuina. Joutuisin muuttamaan sisään ja ulos monta kertaa, ei kiinnosta.

Teltta on hyvä. Asun 200 metriä Vänernistä ja paikka on minun koko 6 viikkoa. (Olen itse asiassa Möruddenin leirintäalueen ainoa telttailija tällä hetkellä. Tilaa oli valita paras paikka! Muut alueen asukkaat asuvat mökeissä tai asuntovaunuissa.)

Mutta tämä tarkoittaa, että joudun kaksinkertaisten varusteiden systeemiin: Yksi teltta asumiseen, toinen retkille, yksi makuupussi asumiseen, toinen retkille, yksi telttapatja (se 10-senttinen) asumiseen, toinen retkille. Se 10-senttinen telttapatja oli viime yönä muuten tosi miellyttävä. Mietin josko toisin sen Suomeen asti, vaikka se vie tilaa.

Ai niin. Sitten lähdin eilen etsimään ruokakauppaa. Jostain syystä ne ovat pääteiden sivussa. Löysinkin yhden vain 2,5 km teltalta. En löytänyt puuroa, niin kysyin löytyykö teiltä itkua (gråt). Pienen hämmingin jälkeen kaupan neiti opasti, että oikea lausuntatapa on gröt. Tällaisia virheitä teen, mutta kukaan ei naura. Ovat hyvin kohteliaita täällä.

Tein illalliseksi hyvän aterian nauhamakaroonia, kanaa ja sienikastiketta, leipää, jukurttia, muffinsseja. Laitan ne leirintäalueen keittiössä, jota jostain syystä kukaan muu ei käytä. Mökkiasukkaat arvatenkin syövät kuppiloissa ja asuntovaunuissa on kai omat keittolevyt, johon saavat energiaa leirintäalueen töpseleistä.

Asumisesta vielä. Teltta miellyttää siksikin, että voin katsoa pärjäänkö. Meneekö koko energia asumiseen ja pyöräilyyn, jaksanko enää retkeillä ollenkaan. Saa nähdä.

Olemme muuttuneet "huoneihmisiksi". Tämä on kirjailija Matti Mäkelän keksimä termi [linkki], joka tarkoittaa, että olemme järjestelleet olomme länsimaissa niin, että oleskelemme alituisesti 20 asteen lämmössä ja kuulemma siksi, että se "mahdollistaa [...] mahtipontisten, kansainvälisten projektien läpiviennin". Olenko minäkin huoneihminen? Pystynkö jatkamaan nykyistä (tosin ei-kansainvälistä) projektiani olematta huoneihminen? Sekin on kiva katsoa.

Myös on tullut mieleen Helsingin metsissä asuvat pultsarit. Ovatko he tavallista kestävämpiä vai ihan tavallisia tyyppejä? Ränsistynkö minäkin 6 viikossa pultsariksi? Saa nähdä.

No asiaan. Nukuin yön hyvin, joskin putosin 2 kertaa 10-senttiseltä patjaltani. Kirjoitin "putosin", koska siihen herää ja ylös meno vaatii aktiivisuutta.

Tänään aamulla otin seuraavan kuvan vain 300 metriä työpaikastani.

1556166.jpg

.. eli ei se nyt ihan totta ole kuten hetki sitten väitin etteikö kerrostalosta pääse kanootista mukavasti Vänernille. Vettä täällä onkin tosi paljon, sillä Klarälvenin haarojen lukuisuus on mittava. Aion jossain vaiheessa laskea siltojen määrän, mutta jääköön myöhemmäksi. Nyt jatkan töitä, sillä tulin vasta syömästä, jossa samalla muistin vihdoin ostaa lukon polkupyörään.

Briefly in English. Why I live in a tent? For two reasons: I want to live near water. I want to live in a same place for 6 weeks without tranporting my gear from place to place. Additional good point: I can test myself if I can keep on working hard in my intellectually challenging project all the time (while living in a tent), and trek while not working. The photo is from Karlstad center. Water is here everywhere. Nice town.

Kort på svenska. Varför bor jag i en tält? För två orsak: Jag vill bo nära vatten. Jag vill bo i samma ställe 6 veckor. En god punkt till: Jag testar mig om det är möjligt att fortsätta med mitt krävande projektet hela 6 veckor (och bo i tält), och paddla när jag jobbar inte. Jag tog den foton i centrum. Karlstad är en stad bildat på/nära vatten.